12 maart 2016,
Eindelijk is het dan zover, vakantie naar amazing Thailand.
Na een gedegen voorbereiding, informatie inwinnen, vaccinaties geregeld en via Kruitvat goedkope treinkaartjes geregeld voor de heenreis en terugreis per trein.
(Tja, we blijven Nederlanders he)
Dag 1: vertrek
Aangezien we pas om 21:30 uur met EVA airlines vanuit Schiphol vertrekken, dus alle tijd om de trein te pakken in Assen en af te reizen naar Schiphol.
Om de foto te vergroten (voor windows, dubbelklik op de foto, voor Android veeg met duim en wijsvingen uit elkaar.
Dag 2: Bangkok
Na een vlucht van 11 uur (dat was een hele zit) komen we dag 2 s’middags om 15:30 uur aan in Bangkok.
Goeiendag, wat een warmte, 35 graden.
We zoeken de 2 gidsen op en gaan met ons gezelschap van 20 personen naar het Tongtara hotel.
Zoals gewoonlijk is het achter het prachtige hotel armoede troef, alleen hebben ze wel schotelantennes.
Voor het hotel staat een zgn. geestenhuisje, waar de zielen van overleden familie en voorouders in wonen. Dit kwamen we in heel Thailand tegen. De een nog mooier dan de ander. Wij hebben dan foto,s van overleden familieleden binnen, maar dit heeft ook wel wat.
Er wordt zelfs voor eten en drinken gezorgd.
TAXI..!!
ehhh???? Een Nederlands telefoonnummer..??
Een beetje krap voor die grote Hollanders, maar ach….
’s Avonds worden we met 2 autobusjes opgehaald om aan de rivier te eten. Wat opvalt is de drukte van bromfietsen, zonder licht of helm, die je links en rechts inhalen, hier kan een heleboel zo te zien. En maken we kennis met elkaar en het Thaise eten. Een uitgebreid buffet wacht op ons, en maken we kennis met het Thaise bier (Chang– wat olifant betekent)
Dag 3: Bangkok
Na het ontbijt worden we naar de markt gebracht. Er staan een aantal kuipen waar kleine vissen in zitten, de bedoeling is dat we er een paar kopen en vervolgens in de rivier loslaten. Schijnt goed voor ons Karma te zijn. Niemand maakte aanstalten om iets te kopen, dus deed onze lieve gids Thoon dat. Waarna enkele vissen losgelaten werden in de rivier (wellicht zit er een groot net onder, zodat ze straks weer in de kuip belanden)
Vervolgens maken we een wandeling over de sfeervolle groente- en fruitmarkt. Ook bezoeken we de kleurrijke bloemenmarkt ( is de grootste van Thailand)
Tussen de kraampjes door wordt er driftig met brommers af en aan gereden om de waren aan en af te voeren. Het verkeer in Bangkok is druk, (3,4 miljoen auto’s 3 miljoen bromfietsen) maar hier op de markt kunnen ze er ook wat van. Vervolgens gaan we naar het het Grand Palace met zijn Wat Phra tempel (een Wat is een tempel) Het paleis is met Chinees porselein versierd. De huidige 82 jarige koning Bhumipol Adulayadej ligt al geruime tijd in het ziekenhuis. Hij is tevens radiozendamateur, ( HS1A ). Bij het bijwerken van deze site(oktober 2016) kwam het bericht dat hij is overleden. Hij is dus zoals we dat binnen de radiohobby noemen silent key, Moge hij rusten in vrede. Het is mij niet gelukt om een radioverbinding met hem tot stand te brengen. De kroonprinces Maha Chakri Sirindhorn is ook radioamateur ( HS1D) Wie weet lukt het eens. Ik heb al wel met andere radioamateurs gesproken in Thailand op de 20 meter band.
Thailand had menselijke soldaten maar ook apen voor de strijd
Aap soldaat
mens soldaat (ze zijn beiden niet zo blij lijkt het)
De menselijke soldaat is degene met schoenen aan. (dus de rode)
s middags gaan we op de fiets Bangkok verkennen en fietsen we door China town en andere wijken. De Nederlander Ko van Kessel heeft hier een aantal jaren geleden deze fietstocht opgezet, en heeft de (China town) wijken financieël gesteund met de opbrengsten.
De wit met gouden figuren zijn STUPA ‘s . Hierin worden de overblijfselen van Boedha bewaard en of vervoerd. Men komt deze vorm in de hele Thaise cultuur en architectuur tegen.
Electriciteit gaat hier gewoon door de lucht, en ze kijken niet op een draadje meer of minder. Bij regen zit soms een gedeelte van de stad zonder stroom, lijkt me logisch, want welk draadje of welke las moet je dan hebben?
Ook was Ko van Kessel vaak bij de monniken te gast en was een gewaardeerd Nederlander. Hij overleed in 2012 en is in een tempel begraven.
Onze groep op de foto met de monniken, en er werd door hen uitleg over het monniken zijn en hun leer verteld.
Uiteraard komen we weer diverse tempels tegen, waar we even binnen kijken, nadat we de schoenen uit hebben gedaan.
Dit moet trouwens in alle tempels en de dames moeten de (blote) schouders bedekken en rokken tot over de knie dragen, anders moet de kleding aangepast worden, of je mag niet naar binnen.
Vervolgens maken we nog een tocht door de kanalen (klongs).
Er ligt een Varaan te zonnen aan de kade
s’Avonds gaan we naar een show van boy-girls ( omgebouwde jongens tot knappe dames) Een wervelende show, waarbij je echt goed moet kijken of we met vrouwen te doen hebben.
De jongens bewegen met een sierlijke souplesse, waarbij menig dame jaloers zal zijn. Die jongen met het blauwe shirt is wat minder sierlijk, maar wel de enige echte man.
Uitzicht vanaf de 85e verdieping van het Baiyoke sky hotel op 300 mtr hoogte over Bangkok bij nacht. De bovenste verdieping draait rond
Dag 4: Bangkok
Vandaag gaan we naar de Floating Market, een drijvende markt, net buiten Bangkok waar bijna alles te krijgen is.
s’Avonds gaan we met de fietstaxi naar een avondmarkt ,
en wat daar niet allemaal te zien krijgen is… gefrituurde waterkevers, wormen, maden en kikkers even slikken en verstand op nul, om het te proeven. Het smaakt nergens naar, maar de Thai eet het om de proteiënen aan te vullen, want alleen rijst met kip vult niet echt.
Nee, dan toch liever een portie bitterballen.
Dag 5: Bangkok – River Kwae – Kanchanaburi ( reisafstand 130 km )
Vandaag verlaten we vroeg Bangkok om op de lokale trein van Wong Wiang Uai naar de Fishermans port of Machachaite te stappen. Op het station (nou ja, station) zijn weer vele kraampjes met allerlei eten en fruit.
Hier wordt het ontbijt gereed gemaakt.
En dan….. bij 35 graden……
een slager, hoezo vlees moet in de koeling?
Ook zien we monniken in oranje gewaad en blootsvoets de kraampjes langs gaan om voedsel op te halen. De beide Thaise vrouwen bieden hier eten aan de monnik. In Thailand begroet men elkaar door de handen tegen elkaar aan te leggen (net als bij klappen) en naar de ander te wijzen . Hoe hoger men de handen heft, des te eerbiediger begroet men. Een Monnink groet niet terug. Men buigt tevens het hoofd iets. Deze groet noemt men een Wai.
Monniken bedelen niet, maar verzamelen voedsel, wat daarna weer verdeeld wordt.
De trein, voorzien van ventilatoren, en de ramen kunnen gewoon los blijven. De bebouwing wordt tot aan de spoorlijn gebouwd, dus oppassen met armen buitenboord.
De groente en vismarkt
Aangekomen op de vismarkt (dat was goed te ruiken) lopen we tussen allerlei soorten vissen door, en staan even stil bij een kraam waar allerlei soorten eieren liggen, zelfs roze. (nee, het is geen flamingo ei)
Onze Thaise gids Patcharaboon Nasi Sayananonttha ( we noemen haar Thoon) neemt er een en laat zien wat er binnenin zit, een zwart ei, dat komt doordat men de eieren in de modder begraaft en daardoor worden de eieren zwart en zijn lang houdbaar (wel een jaar) , maar de smaak is verdwenen.
We vervolgen onze weg naar Kanchanaburi waar we de lunch nuttigen aan de river Kwae. Vervolgens bezoeken we de beruchte brug over de river Kwai (Kwae)
en het JEATH War museum en de erebegraafplaats waar ook vele Nederlandse slachtoffers liggen.
s’avonds maken we een rondvaart op de river Kwae op een vlot welke door een bootje wordt voortgetrokken.
Aan boord een heerlijke BBQ en tot slot dansen op, jawel Hollandse muziek. Aangekomen bij de bridge over de Kwae is er vuurwerk en na onder de brug doorgevaren te zijn, keren we om en varen terug. Hier wordt de bekende tune van de film The Brigde over the river Kwai gespeeld.
We overnachten in Kanchanaburi in het Aurora hotel. leuk detail, we waren de enige met een schommelbank.
Dag 6: Kanchanaburei – Ayutthaya – Phitsanulok ( reisafstand 430 km )
We vervolgen de weg naar het noorden en stoppen in de oude stad Ayutthaya, die van 1350 tot 1767 als hoofdstad van Thailand fungeerde. De ruïnes en tempels in deze fraaie stad, die nog steeds de sfeer uit de glorietijd uitstraalt, maken op veel bezoekers grote indruk
We bezoeken de Wat Phra Sri Samphet tempel met zijn ernaast gelegen ruinecomplex. We hebben allemaal een fiets tot onze beschikking dus kan het nog Hollandser?
Na de lunch gaan we verder naar Phitsanulok, gelegen aan de rivier deNan, waar talloze woonboten en drijvende restaurants langs de oever liggen. De nacht brengen we door in het Mayflower Grand hotel met zijn prachtige tuinencomplex.
De onderhoudsploeg voor de tuinen, dragen beschermende kleding, niet voor gevaren, maar om niet door de zon bruin te worden, want dat verlaagd hun status in de maatschappij.
We dineren aan het zwembad onder genot van muziek. Het lijkt trouwens wel of heel China is uitgelopen, nog nooit zoveel chinezen bij elkaar gezien. En allemaal uitgerust met een selfie-stick, het is haast onmogelijk om een foto te maken waar geen chinees door het beeld loopt. En wat een lawaaierig volkje, met z’n vieren hebben ze meer lawaai dan wij met onze 20 koppige groep.
Dag 7: Phitsanulok – Sukhothai – Chiang Rai ( reisafstand 415 km )
Na het ontbijt gaan we naar de oude stad Sukothai, vroeger een kosmopolitisch koninkrijk met vele verschillende bevolkingsgroepen, die elk hun eigen stempel op de stad hebben gedrukt. We bezoeken onder meer het prachtige aangelegde Historical Park met immense Boeddhabeelden en serene lotusvijvers. Deze laatste waren helaas uitgedroogd tot een modderpoel.
Dit is een “Heilige Boom ” waar volgens de overleving Boeddha onder is geboren.
In het Historical Park staat een Boeddha beeld wat aangeeft dat Boedha zowel mannelijk alsmede vrouwelijk kan zijn. Dit beeld heeft de sierlijke lijn van een vrouw, en de arm heeft ook de vorm van een olifant slurf, het Nationale dier in Thailand.
Na de lunch in een lokaal restaurant volgen we in de middag een mooie bergachtige route naar Chiang Rai.
Doordat het al 3 maanden niet meer geregend heeft, is het landschap dor en vele rijstvelden liggen er armtierig bij, als men geen water voorhanden heeft. Voor het gemak worden dan de velden maar in brand gestoken en heerst er veel smog wat vergezichten onmogelijk maakt.
Het branden is verboden, maar een Thai heeft slechts één regel: “IK DOE WAT IK WIL.”
Onderweg komen we een immens Boeddabeeld tegen. (werd ook wel de mooiste man van het land genoemd)
Ook hier is het geheel weer prachtig aangelegd, en de de kleur geel is de kleur van de koningin.
Tegen zonsondergang zijn we bijna bij het hotel. Nog even een drankje, fotootje maken, en dan naar het Rimkok Hotel waar we 2 dagen verblijven.
Dag 8: Gouden driehoek ( reisafstand 60 km )
Vandaag gaan we naar de beruchte “Golden Triangle “( Gouden Driehoek ) aan de brede Mekong rivier, waar Birma (Miammar) Laos en Thailand samenkomen. Dit is de plek waar de opiumteelt enige tijd geleden nog flink bloeide De overheid heeft zich enorm ingezet om de bergstammen ertoe te brengen om andere gewassen te verbouwen. Men teelt er nu tabak, rijst e.d.
We maken een boottocht over de Mekong rivier. In Thailand is gokken verboden, maar aan de overkant in Myammar heeft men een casino gebouwd, zodat er flink heen en weer gevaren wordt.
Maar deze visser heeft geen oog voor toerisme.
Ook hier ontkom je niet aan beelden van Boedha en olifanten.
Zowaar een kerk..!!
Verder bezoeken we een bergstam de Long Neck Karen stam. De vrouwen dragen ringen om de nek , armen en benen.
Ondanks de armoedige huisjes, zijn deze wel van een antenne voorzien,Ja, daar let ik dan weer op.
Vanaf 4 jaar komt er elk jaar een ring bij, zodat bij volwassen vrouwen door het gewicht van deze ringen (10 kg) hun schouders naar beneden gedrukt worden, en het lijkt of men een lange nek heeft. Men vindt het een status symbool, maar of men er echt gelukkig mee is?
De kinderen hier zijn erg vrij en vinden toeristen prachtig,
men verkoopt eigen gemaakte sieraden (voor 25 eurocent) Dit bergvolk bestaat uit immigranten, en worden in de bergen geplaatst en dienen in eigen levensbehoefte te voorzien. Dat gebeurd dus o.a. door toerisme.
Dag 9: Chiang Rai – Chiang Mai ( reisafstand 180 kim )
Via de Doi Sakhet Highway rijden we vanochtend naar Chiang Mai. Onderweg bekijken we de witte tempel van kunstenaar Arjan Chalermchai Kostipipat. Hij is er al 6 jaar mee bezig, maar heeft zoveel inspiratie dat de tempel wellicht nooit afkomt. Wel heeft hij intussen 80 medewerkers opgeleid die hem bijstaan. Het is allemaal in wit en goud opgetrokken.
Ook in deze tempel de schoenen uit en binnen verboden te fotograferen
Voorkant
achterkant, nou ja zeg..!!
Veel details
Na deze tempel bezichtigen we één van de mooiste tempels van Thailand de Doi Sthep tempel, prachtig gelegen in de bergen. Je hoeft slechts de trap met 300 treden te beklimmen geflankeerd door slangen met drakenkoppen. Voor de minder sportievelingen is er ook een lift.
Normaal heb je een prachtig uitzicht over de stad Chiang Mai en de groene valleien, maar door de smog was daar helaas weinig van te zien.
Boedha van groene edelsteen (smaragd)
Ook hier weer de “Boedhaboom ” (met vruchten)
De bewoners van Chiang Mai moesten een nieuwe tempel bouwen. De overblijfselen van Boedha werden op een witte olifant vervoerd. Boven in de bergen overleed de Olifant, en op die plek werd de tempel gebouwd. Alle witte olifanten welke geboren worden, worden geschonken aan de Koning. Albino,s zijn minder sterk, zijn vaker ziek, en deze behandeling kan de koning financieel beter opbrengen dan de bevolking.
We vervolgen de weg naar de volgende stop, van de gouden driehoek naar de rubberen driehoek
We overnachten twee nachten in het Holiday Garden hotel.
Dag 10: Chiang Mai
In de ochtend bezoeken we de handvaardigheidsindustrie (o.a. parasolbeschilderingen) en de zijde industrie.
Hier wordt voor een paar Bath (Thaise munt) een olifant op mijn broek geschilderd
Ook bezoeken we de edelstenen industrie. Daar mocht niet gefotografeerd worden, maar één foto mocht. Olifanten versierd met edelstenen
Vervolgens hebben we gedineerd bij een kok welke werkzaam was bij de koninklijke familie, maar nu voor zichzelf was begonnen.
De rijst werd opgediend in een gevulde ananas die als pauw was versierd.
Verder werd er pikante gekruide kip opgediend.
Dag 11: Chiang Mai – Bangkok ( reisafstand 695 km )
Naast het Holiday Garden Hotel bevindt zich een winkelcentrum waar we even geshopt hebben, en ik Spiderman tegenkwamen.
Iets verder was een immens groot winkelpand met een voortreffelijke Amerikaans restaurant. Zouden ze hier ook hamburgers hebben?
Nou en of, ook immense pizza,s, en er werd gevraagd of we er ook drinken bij wilden hebben. Ja, doe maar een cola…….. dat werd gelijk een 1 literfles (die werd dus gedeeld met de overige eters)
Vandaag doen we het rustig aan en bezoeken we een Thaise massagesalon. De rest van de groep is op pad met een gids per fiets.
In de namiddag vertrekken we naar het station van Chiang Mai.
De slaaptrein staat reeds gereed
En zo ziet het er van binnen uit, ventilatoren voor verkoeling (het was 40 graden) Boven de banken zitten de opklapbedden. deze werden netjes voor ons opgemaakt en konden we van een goede nachtrust genieten. Een prima manier om de 700 km te overbruggen.
We hadden een lunchbox besteld, en de kip smaakte prima
Dag 12 t/m 14 Bangkok – Cha Am ( reisafstand 200 km )
In de vroege ochtend rijdt de trein Bangkok weer binnen. Op het station staat de touringcar gereed om ons naar de badplaats Cha Am te brengen. Daar verbleven we 3 nachten in het 4 sterren hotel Grand Pacific Sovereign.
Er waren in dit hotel maar liefst 3 verdiepingen met een zwembad, en ook nog eens de zee voor de deur.
Onderweg komen we (zee) zout velden tegen waar het zeewater verdampt en zodoende het bekende zeezout overblijft.
We bezoeken nog een Floating markt waar diverse waren vanuit bootjes verkocht wordt en vanuit diverse kraampjes aan de wal.
Er komen hier zeker nog meer Nederlanders..??
DAG 13 Cha, am
Op dag 13 bezoeken we een farm waar olifanten gewassen kunnen worden. Het rijden met meerdere personen op een olifant is de laatste tijd in de ban, en dergelijke tochten worden niet meer door reisbureaus aangeboden. Dus op eigen initiatief op zoek naar de olifanten.
We vonden een farm maar de verzorgers gingen niet echt diervriendelijk met de olifanten om, dus gingen we verder. Wel heb ik nog even op de rug van een olifant gezeten, want dit was wellicht de laatste kans.
Parkeer hem daar maar..
olifantje wassen in de rivier
Maar goed dat het geen hoog water is..
Als dank voor het wassen …een kusje
En dan nog even de olifanten voeren en aaien.
De laatste dagen heerlijk aan het strand liggen en even de zee in. Maar er stond veel wind en er waren kwallen, dus hielden we het maar bij zonnebaden en schelpen zoeken
Thailand heeft een eigen jaartelling (2016) (2559)
Elke dag kwam een Thaise dame met vers fruit en ze maakte ananas en ander fruit (Mango) voor ons schoon, heerlijk vers.
vanuit het hotel naar het strand was een beveiligingsagente die ons hielp bij het oversteken. Er ligt wel een zebrapad, maar niemand weet waarvoor die dient, want ze rijden je zo van de sokken.
Nog even op de fiets over de boulevard voor wat laatste foto,s.
Standbeeld van een vorige koning, tevens liefhebber van hanengevechten,. Toen zijn land werd binnengedrongen door een vijandige koning , die tevens ook een liefhebber van hanengevechten was. liet men i.p.v. de soldaten de hanen vechten met als inzet het land. Gelukkig voor Thailand won zijn haan, en verliet de vijand het land zonder bloedvergieten. Op vele plaatsen plaatsen in Thailand kom je deze hanen tegen.
tot slot nog enkele bromfietsen met zijspan, en zal het net als bij ons zijn? Als er veel publiek bij een viskar staan, zal er goede waar worden verkocht?
Ook bezochten we nog een avondmarkt en deden we de laatste souvenir inkopen.
Dag 15: Bangkok – Amsterdam
In de ochtend worden we weer naar de luchthaven in Bangkok gebracht vanwaar we weer terugvliegen naar Amsterdam. Afstand 9.175,43 km (Ik heb het niet kunnen controleren, want er was geen stappenteller voorhanden)
Vertrek om 12:55 uur en we kwamen ’s avonds om 19:30 weer in Amsterdam aan, Ik heb het dan wel over lokale tijden he, want 11 uur vliegen blijft 11 uur vliegen, ondanks 6 uur tijdverschil.
In het vliegtuig was catering aanwezig, maar je moest er wel om drinken e.d. vragen. De dienstverlening is niet wat we gewend zijn bij KLM
over Oezbekistan en Kazachstan
uitzicht om alvast weer aan de kou te wennen
Himalaya..??
Aansluitend namen we de trein weer naar Assen, en waren we om 23:00 uur weer thuis, en een hele ervaring rijker. Wel een groot verschil in het weer, we vertrokken met 40 graden, maar hier hield het met 4 graden wel op.
Deze site zal ik nog aanvullen met foto,s, dus komgerust nog eens langs.