PA50DRAA

Tijdens de viering van 50 jaar Drents erfgoed in het natuurpark Drentsche Aa werd gedurende de eerste week van juli 2015 een radio zendstation ingericht.P1020348

Het natuurpark de Drentsche Aa heeft een Flora en Fauna nummer (028) en werd er een speciale QSL kaart gemaakt. Een QSL kaart is een speciale kaart ter bevestiging dat er een verbinding met ons is gemaakt, en waarop de gegevens van de verbinding worden vermeld.

PAFF-028

     

De Flora en Fauna Foundation kent aan de natuurgebieden een nummer toe, en vele radiozendamateurs maken graag een verbinding met deze speciale Calls. Ons referentie nummer was PA-FF-028.

PA- PI  wordt gebruikt door Nederlandsche radiozendamateurs. Zo heeft elk land zijn eigen beginletters, zodat je kunt horen/zien uit welk land een radioverbinding komt.  FF staat voor Flora – Fauna.

PA50DRAA

Er worden speciale frequenties aanbevolen zodat tegenstations en luisterstations  beter gericht naar een special call kunnen  zoeken.  De frquenties zijn:  3.744 – 7.144 – 14.244 – 18.144 – 21.24424.944 en 28.444 alles in Mhz en Phone.  In CW zijn de frequenties: 3.544 – 7.024 – 10.124 – 14.044 – 18.084 – 21.044- 24.894 en 28.044 . Achter een call komt vaak /p (portable) te staan, want een verbinding dient te worden uitgezonden vanuit een natuurpark. Vaak is er geen vast  onderkomen en stroompunt aanwezig, zodat er een aggregaat of accu wordt gebruikt. Dit vond allemaal plaats op de Brink in Zeegse in een grote wigwamtent van waaruit de activiteiten werden georganiseerd. Als organisatie wil je dan graag mooi weer, maar dat was deze keer  een beetje te veel van het goede, temperaturen tussen 35 en 40 graden weerhoudt velen om er op uit te gaan.

 

Daardoor kwamen minder bezoekers dan werd verwacht, maar al met al een geslaagd gebeuren. We haalden onze mast van 18 meter uit Ubbena op, die we voor de velddagen gebruiken. Er was een speciale kar geregeld, maar zaterdagavond kreeg ik een telefoontje dat die niet beschikbaar was, en we moesten zondag opbouwen, wat  nu? Gelukkig bleek Roelof tenBrink (de boer waar we de antennemasten opslaan) , over een kar te beschikken met tractor en was wel bereid om onze mast te vervoeren. De  5 elem beam voor 10- 15 – 20 werd ook meegenomen, zodat we zondagmiddag konden beginnen met opbouwen.

P1020355

Moet toch niet gekker worden, 65 jaar en dan nog deze capriolen!

Doordat het zo warm was, werd besloten om niet in, maar achter de tent in de schaduw ons station op te bouwen. Maandag werd de apparatuur geinstalleerd en konden de eerste verbindingen gemaakt worden. Gedurende de dag begaf de rotor het en was de antenne niet meer draaibaar, zodat alleen in zuid-oostelijke richting kon worden uitgezonden. Zelf klom ik nog even in de mast om e.e.a. te bekijken, en werd de stuurkabel gedemonteerd en beneden gecontroleerd. Een van de 8 draden maakte geen contact, maar welke? Doordat er diverse kleuren waren gebruikt werd kabel voor kabel doorgemeten en in een nieuw aansluitschema schema vastgesteld. Besloten werd om geen capriolen meer uit te halen, en het zonder rotor te doen.  Ook werd er een G5RV  dipole antenne afgespannen, zodat we ook op de 80 en 40 meterband konden uitkomen. Ook werd er even op de 2 mtr band uitgezonden, maar geen respons, dus kon dat weer worden ingepakt. Er werd dinsdag nog even snel een party-tent over onze apparatuur geplaatst, want het was wel erg heet deze dagen, tegen de 40 graden Celsius.

Als operators waren aanwezig Michel PC9C, Harm PA0HPG, Wiebe PE1JHT, Ad PA2PCH, Gerard PA1AT en ondergetekende Gerrie PA7TT. Ook Arend PE2AE zou er graag bij zijn geweest, maar er bleek een vakantie naar Canada geregeld te zijn, ja dan moet je keuzes maken. Wel was Arend samen met Gerrie betrokken bij de organisatie en voorbereidingen. De hele dag bloedheet en ’s avonds af en toe onweer. Ook werd een symposium gehouden maar ons signaal bleek sterker dan de draadloze microfoon, dus werd er een pauze ingelast.  Ad hield zich voornamelijk met CW bezig, terwijl de andere stations zich met spraak bezig hielden. Ondanks dat we een beetje verscholen zaten hebben toch vele bezoekers mogen uitleggen waar we mee bezig waren. Ook kwamen enkele radioamateurs even langs om te kijken. We hebben ruim 1700 verbindingen gemaakt, verdeeld over 50 landen, zodat het nationaal park de Drentsche Aa wereldwijd op de kaart is gezet.

We maakten gebruik van de website http://www.qrz.com waar men meer informatie over PA50DRAA kan vinden. Voor meer informatie over de Flora Fauna foundation kijk eens op http://www.wwff.co of op de Nederlandsche site http://www.pa-ff.nl Meer nieuws over de Drentsche Aa vindt je op http://www.drentscheaa.nl

Reacties zijn gesloten.