Oldtimers

Als een voertuig ouder is dan 25 jaar noemt men het een klassieker, Als een voertuig ouder is dan 40 jaar noemt men het een oldtimer.

Enige jaren geleden gaf mijn vader aan dat het motorrijden hem niet meer zo goed afging. Zijn reactie vermogen en lichamelijke behendigheid nam af. Is dat verwonderlijk op 84 jarige leeftijd? Dus zei hij, haal de motor maar op. Er werd een aanhangwagen gecharterd, maar deze bleek niet breed genoeg om de BMW r60/5 met zijspan uit 1973 compleet te vervoeren.

qsl2015

Dus werd de zijspan afgekoppeld en als losse onderdelen vervoerd. Mijn zwager Aad had al aangeboden om het motorisch gedeelte eens onder handen te nemen. De cardan lekte olie dus werd deze gemonteerd. Ook bleken de stoterstangen vervangen te moeten worden, en een zuiger leek aardig ingebrand, dus werd die ook vervangen. De kleppen werden gesteld en alles werd grondig nagekeken, incl. de elektrische bedrading. Het frame werd opnieuw geschilderd en alles weer gemonteerd. We waren wel een jaar verder, want er kon niet dagelijks aan de motor gewerkt worden. Maar uiteindelijk kwam de dag dat ik de motor kon ophalen. Het was nog wel even wennen want  motor rijden met een zijspan is wel even iets anders dan met een solo motor. Maar na zo’n 100 km kwam ik dan toch zonder rare capriolen gemaakt te hebben veilig thuis aan.

Een paar weken later zijn we op bezoek geweest bij mijn vader om hem het resultaat te laten zien. Het was mooi geworden, en hij wenste ons nog veel plezier met de motor. Een ritje in het zijspan werd aangeboden, maar hij bedankte voor de eer. Hij had afscheid van het motorrijden genomen, en lichamelijk zou hij ook niet meer in/uit de zijspan kunnen komen. Vervolgens werd een afspraak gemaakt met de BMW specialist in Marum om de motor verder eens goed na te kijken en af te regelen. Ook moesten er nieuwe banden op. De ontsteking werd vervangen, nieuwe bougies erin en alles werd goed afgeregeld. Voor deze onderhoudsbeurt werd het zijspan verwijderd zodat Tjibbe  overal goed bij kon.

Thuis de zijspan er weer aan gemonteerd en afgesteld. Er werden een aantal oldtimer dagen bezocht en vele toerritten gereden. Mijn vrouw genoot in het bakkie. Lekker rustig zittend en genieten van de omgeving.

banner bmwclub

boxerhond

Ik ben lid geworden van de bmwboxerclub, waar mooie ritten met allemaal boxer BMW motoren werden gereden. Ik was de enige zijspanrijder, en dat trekt extra aandacht. Kijk voor foto’s en verslagen maar eens op http://www.bmwboxerclub.nl Enkelen wilden graag achter mij rijden, want het schijnt toch wel spectaculair te zijn om zo’n zijspan door de bochten zien te wringen. We zijn zelfs een lang weekend naar de Moezel in Duitsland geweest en de BMW gaf geen krimp. Wel is het werken met zo’n zijspan om al de beklimmingen en slingerbochten af te werken. Maar als je de hoofdregels in acht neemt met zijspan rijden valt dat best mee. Voor het snelle bochtenwerk is een zijspan iets minder geschikt, maar daar kom je dan na een paar dagen wel achter. Je voelt je schouder en nek opspelen, dus regelmatig rust nemen. Ik hoop ook dit jaar weer aan een aantal leuke ritten en oldtimerdagen deel te nemen.(Zie schema) Aan deze oldtimerdagen doen brommers, tractoren, motoren en auto,s mee. Soms aangevuld met stationaire motoren, kraampjes met onderdelen enz. Zeker de moeite waard om eens een bezoekje aan deze dagen te brengen en misschien treft u het vervoermiddel waar u wellicht vroegen  op hebt gereden.

kijk ook eens op

 http://www.oldtimernederland.nl

  http://www.keverstraaat.mysites.nl

 http://www.oldtimerevenementennoordnederland.com

 http://www.bmwboxerclub.nl

Schema oldtimerdagen 2023 (meestal met toerrit), zodra deze bekend zijn  worden ze hier geplaatst.

1

nightride

Artikel in de Asser Courant

Reacties zijn gesloten.